Vårt koncept

Din träning

Träning gör hjärnan mer kreativ, fokuserad och anpassningsbar. Den som regelbundet tränar och utmanar sin kropp förbättrar både sin hälsa och inlärningsförmåga. Utgångspunkten hos Linköping Fria Läroverk är därför att träning ska vara en naturlig del i skolans vardag.

Vi erbjuder tre valmöjligheter:

Träningsgrupp

För dig som vill träna för att må bättre och prestera bättre i skolan, utan att det kopplas till kurser och betyg. Vi erbjuder 2-3 pulshöjande träningspass i veckan under ledning av instruktör.

Passen väljs veckan innan genom att eleverna får skriva sitt namn på uppsatta listor.

Träningstillval

För dig som vill kombinera studier med träning på din egen nivå. Du tränar två till tre pass i veckan med idrottskurser som individuellt val (200-300 p). Vi erbjuder följande träningstillval: Fys och hälsaFotboll | Handboll | Innebandy | Padel

NIU

För dig som vill kombinera studier med en elitsatsning på din idrott. Du tränar tre pass i veckan och läser specialidrottskurser i programfördjupningen och i det individuella valet (ca 500 p). Vi erbjuder följande: Ishockey (endast tjejer) | Fäktning | Innebandy | Handboll | Fotboll

Till NIU krävs en separat ansökan som ska ha skickats in senast den 1 december. Läs mer och ansök här.

Fys och hälsa

Träningstillval

Fys och hälsa är träningstillvalet som passar alla! Oavsett om du tränar för hälsans skull eller siktar på en karriär som personlig tränare eller elitidrottare så är Fys och hälsa något för dig. Våra duktiga instruktörer hjälper dig att lägga upp ett träningsprogram utifrån dina förutsättningar och mål. Här finns utrymme för både styrke- och konditionsträning. Du får också en teoretisk grundutbildning kring kroppen och träning.

Padel

Träningstillval

Från och med hösten 2021 erbjuder vi Padel på skoltid! Träningen bedrivs i samarbete med PDL Center Linköping.

Fotboll

Träningstillval och NIU

Träningen på skolan är individuellt anpassad för att utveckla just dig och dina utvecklingsområden och vi lägger stor vikt på teknik- och positionsanpassad träning. Träningarna bedrivs på Linköpings Arena och i Campushallen.

Fäktning

NIU

Vår fäktningsutbildning erbjuds som Nationellt Godkänd Idrottsutbildning (NIU) vilket innebär att den riktar sig till den erfarna utövaren som vill satsa på idrotten.

Handboll

Träningstillval och NIU

Handbollsutbildningen drivs av instruktör Patrik Olsson och passen bedrivs på Collegium där du har tillgång till både hallar och gym. Tillsammans med föreningarna och övriga certifierade idrotter på skolan jobbar vi för att skapa en så optimal miljö som möjligt i förberedelserna för en framtid som handbollsspelare.

Innebandy

Träningstillval och NIU

Vi samarbetar med Linköpings Innebandyklubb och tillsammans med föreningen, förbundet och övriga träningstillval på skolan jobbar vi för att skapa en så optimal miljö som möjligt i förberedelserna för en framtid som idrottare.

Träningarna bedrivs av Simon Palmén och Olli Laine. Passen genomförs i Campushallen och fokus ligger på den enskilda elevens teknik och taktik.

Ishockey

NIU (Endast tjejer)

Vår ishockeyutbildningen bedrivs i hallarna i Stångebro där eleverna tränar 2-3 förmiddagar i veckan. Vår instruktör är Madeleine Östling, i samarbete med LHC Dam.

Forskning om pulshöjande träning

Vi pratar ofta och gärna om att pulshöjande träning gör dig mer stresstålig, kreativ, fokuserad och anpassningsbar. Här reder vi ut hur detta funkar. Välkommen till den mänskliga hjärnans fantastiska värld.

Träning handlar om:

• Pulshöjande träning på olika nivåer
• Specifik träning inom ramen för träningstillvalet
• Bevisade effekter på hjärnan och hälsan
• Alla får hjälp att hitta en passande träningsform
• Lunch med bra näringsinnehåll och variation. Under vårt koncept ”Mitt Käk” får eleverna välja mellan 6 olika alternativ varje dag och alla
beställningar görs via en app
• Öppna föreläsningar kring sömn, stresshantering och liknande
• Kunniga träningsinstruktörer som inspirerar